Eνα νεοσύστατο ίδρυμα του απόδημου Ελληνισμού ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δίνοντας το πρώτο στίγμα από τις πολυεπίπεδες δράσεις του.
Σκοπός μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη φωνή στη θέση της Ελλάδας για τα Μάρμαρα, ώστε ενωμένοι πανευρωπαϊκά να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, Φίλιππος Κοτσαρίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη σήμερα ζουν περισσότεροι από 1,1 εκατ. Ελληνες και Ελληνίδες. «Τόσες φωνές δεν είναι λίγες», τονίζει. AP Photo/Matt Dunham, File
Ηταν 4 Σεπτεμβρίου του 2006 όταν το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης επέστρεφε στην Ελλάδα -εν μέσω πανηγυρικής τελετής- ένα μικρό, αλλά πολύτιμο θραύσμα από τη Ζωφόρο του Παρθενώνα, κομμάτι της συλλογής του από το 1871. Για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα έδειχνε και σε «άλλους» στην Ευρώπη, τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα -συμβολικά σε αυτόν τον ίδιο χώρο- μία ομάδα Ελλήνων ομογενών, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, ετοιμάζεται να βάλει και πάλι στο τραπέζι τη συζήτηση για τα Μάρμαρα. Μέσω της εναρκτήριας εκδήλωσης που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών, το νεοσύστατο ίδρυμα φιλοδοξεί να δώσει το πρώτο στίγμα από τις πολύπλευρες δράσεις του.
Μία συμμαχία του απόδημου Ελληνισμού στην Ευρώπη
«Πιστεύουμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία σε αυτόν τον ιστορικό χώρο της αίθουσας του Παλαιού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, να περάσουμε τις θέσεις της Ελλάδας για το θέμα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων, στην “καρδιά” της Ευρώπης. Στόχος μας, σε συνεργασία και με το δίκτυο Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων Ρήνου-Νέκαρ, είναι να ευαισθητοποιήσουμε αυτό το κοινό, διότι παράλληλα με το Βρετανικό Μουσείο, υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά Μουσεία, όπως της Βιέννης, της Κοπεγχάγης, του Παρισιού, που έχουν στην κατοχή τους θραύσματα και μέρη του Παρθενώνα. Είναι καιρός πλέον να ανοίξει -και εδώ- η συζήτηση για την επιστροφή τους», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Μπακόλας, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον γερμανικό πολιτικό και πολιτισμικό χώρο, καθώς και διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού, όπως ο ιστορικός Αγγελος Χανιώτης και η διεθνολόγος Κατερίνα Τιτή.
«Σκοπός μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη φωνή στη θέση της Ελλάδας για τα Μάρμαρα, ώστε ενωμένοι πανευρωπαϊκά να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Φίλιππος Κοτσαρίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη σήμερα ζουν περισσότεροι από 1,1 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες. «Τόσες φωνές δεν είναι λίγες», τονίζει.
Δείτε περισσότερα: εδώ